Пређи на садржај

Исак Башевис Сингер

Извор: Викицитат
Исак Башевис Сингер (1969)

Исак Башевис Сингер (14. јул 1904 — 24. јул 1991) је јеврејски књижевник и добитник Нобелове награде за књижевност 1978.

Цитати[уреди]

„Можда Бог одбацује многе експерименте пре него што нађе прави израз. Можда смо ми одбачени - или бисмо могли бити део који Он чува. Ова мистерија је оно што нас све држи, да видимо шта ће се десити у следећем поглављу.”


„Прича за мене значи заплет у коме постоји неко изненађење... Јер живот је такав — пун изненађења.”


„Јеврејски народ је у изгнанству 2000 година; живели су у стотинама земаља, говорили стотине језика, а ипак су задржали свој стари језик, хебрејски. Задржали су свој арамејски, касније свој јидиш; водили су своје књиге; сачували су веру.”


„Наше знање је мало острво у великом океану незнања.”


„Приповедач и песник нашег времена, као и у сваком другом времену, мора бити забављач духа у пуном смислу те речи, а не само проповедник друштвених или политичких идеала. Нема раја за досадне читаоце и нема изговора за досадну литературу која читаоца не интригира, не уздиже, не пружа му радост и бекство које права уметност увек пружа.”


„Мора постојати начин да човек постигне сва могућа задовољства, све моћи и знања која му природа може подарити, а да и даље служи Богу — Богу који говори делима, а не речима, и чији је речник Космос.”


„Колико год чудно звучале ове речи, често се поигравам идејом да када све друштвене теорије пропадну, а ратови и револуције оставе човечанство у потпуној тами, песник — коме је Платон забранио своју Републику — може устати да нас све спасе.”


„Не само да је наша генерација изгубила веру у Промисао већ и у самог човека, у његове институције, а често и у оне који су му најближи.”


„Морамо веровати у слободну вољу - немамо избора.”