Пређи на садржај

Избеглица

Извор: Викицитат

Избеглица је особа која је против своје воље расељена из свог завичаја или места пребивалишта.

Цитати[уреди]

„Ако изолујете земљу, изолујете себе, као Сједињене Државе, да не будете утицајни и ефикасни у току догађаја, осим ако не говорите о негативном утицају, као што је ембарго који би могао да убија народ полако, или покретање рата и подршку терористима који би могли да их убију на бржи начин. (Башар ел Асад)”


„У неким деловима света, државе су пропале као резултат унутрашњих и комуналних сукоба, лишавајући своје грађане било какве ефикасне заштите. Другдје, људска безбедност је угрожена владама које одбијају да делују у заједничком интересу, које прогоне своје противнике и кажњавају недужне припаднике мањинских група. (Кофи Анан)”


„Не тако давно, два моја пријатеља су разговарала са кубанском избеглицом, бизнисменом који је побегао из Кастра, и усред његове приче један од мојих пријатеља се окренуо другом и рекао: 'Не знамо колико смо срећни су.' А Кубанац је стао и рекао: 'Какве сте среће? Имао сам где да побегнем.' И у тој реченици нам је испричао целу причу. Ако изгубимо слободу овде, нема где да побегнемо. Ово је последњи став на земљи. (Роналд Реган)”