Игнасио де Лојола

Извор: Викицитат
Игнасио де Лојола

Ињиго Лопез де Лојола, познат и као Свети Игнасио из Лојоле (24. децембра, 1491 - 3. јула 1556) био је католички свештеник и теолог, који је основао дружбу Исусоваца, религијског реда Католичке цркве који је био директно потчињен папи.

Цитати[уреди]

„Узми, Господе, и прими сву моју слободу, моје памћење, моје разумевање и целу моју вољу, све што имам и називам својим. Све си ми дао. Теби, Господе, враћам. Све је твоје; ради с њим шта хоћеш. Дај ми само своју љубав и своју милост, то ми је довољно.”


„Све до своје двадесет и шесте године Игњатијево срце је било занесено светским сујетама. Његово је посебно одушевљење био војнички живот, а чинило се да га је водила снажна и празна жеља да стекне велико име.”


„Чини се да је најсигурнији и најпогоднији облик покајања онај који изазива бол у телу, али не продире до костију, односно који изазива патњу, али не и болест. Дакле, чини се да је најбољи начин да се шибате танким конопцима који површно боле, а не да користите нека друга средства која могу изазвати озбиљне унутрашње повреде.”


„Увек треба да будемо спремни да никада не погрешимо да верујемо да је оно што ја видим као бело црно, ако то хијерархијска Црква тако дефинише.”