Пређи на садржај

Ибн Халдун

Извор: Викицитат

Ибн Халдун (27. мај 1332 - 17. март 1406) је био средњовековни арапски филозоф који је живео и стварао у Тунису.

Цитати[уреди]

„Цивилизацију и на Истоку и на Западу је посетила деструктивна куга која је опустошила нације и изазвала нестанак становништва. Прогутао је многе добре ствари цивилизације и збрисао их. Она је захватила династије у време њиховог сенилности, када су достигле границу свог трајања. То је смањило њихову моћ и смањило њихов утицај. То је ослабило њихов ауторитет. Њихова ситуација се приближила тачки уништења и распада. Цивилизација је опадала са смањењем човечанства. Градови и зграде су опустошени, путеви и путокази су избрисани, насеља и дворци су постали празни, династије и племена су ослабила. Цео насељени свет се променио. Исток је, изгледа, био на сличан начин посећен, иако у складу са и сразмерно [имућнијој] цивилизацији Истока. Као да је глас постојања у свету позвао на заборав и ограничење, а свет је одговорио на његов позив. Бог наслеђује земљу и онога ко је на њој.”


„Знајте да разлика у облику живота људи зависи од начина на који се издржавају.”


„Науке само једног народа, Грка, дошле су до нас, јер су преведене Ал-Мамуновим залагањем. У том правцу је био успешан јер је имао на располагању много преводилаца и потрошио много новца на то.”


„Предузећа у власништву одговорних и организованих трговаца на крају ће надмашити оне у власништву богатих владара.”


„Све науке су настале на арапском. Систематски радови о њима писани су арапским писмом.”


„Треба знати да је на почетку династије опорезивање доносило велики приход од малих процената. На крају династије, опорезивање доноси мали приход од великих процена.”