Пређи на садржај

Земљотрес

Извор: Викицитат

Земљотрес или потрес (трус) настаје услед померања тектонских плоча, кретања Земљине коре или појаве удара, а последица је подрхтавање Земљине коре због ослобађања велике енергије.

Цитати

[уреди]

„Земљотрес, међутим, мора да буде за свакога најимпресивнији догађај: земља, коју смо од најранијег детињства сматрали врстом чврстоће, осцилирала је као танка кора под нашим ногама; и гледајући трудна дела човека у тренутку срушена, осећамо безначајност његове хваљене моћи. (Чарлс Дарвин)”


„Дечак, који је био приморан да трпи честа понављања целе ствари, није био мало затечен. Бог, Творац и Чувар неба и земље, кога је објашњење првог члана вере прогласило тако мудрим и доброћудним, давши и праведнима и неправеднима плен истом уништењу, није се ни на који начин показао у очински карактер. Узалуд се млади ум трудио да се одупре овим утисцима. Било је то тим више немогуће, јер се мудри и научени светим писмима нису могли сложити око тога у каквом светлу треба посматрати такав феномен. (Јохан Волфганг фон Гете)”


„Човек преживљава земљотресе, епидемије, страхоте болести и душевне муке, али све време његова најмучнија трагедија је била, јесте и увек ће бити трагедија спаваће собе. (Лав Толстој)”


„Мишљења су изазвала више болести него куга или земљотреси на овој нашој кугли земаљској. (Волтер)”