Пређи на садржај

Жозеф Луј Лагранж

Извор: Викицитат

Жозеф-Луј Лагранж (25. јануар 1736 — 10. април 1813) је био италијанско-француски математичар и астроном, који је дао важан допринос на свим пољима анализе и теорије бројева као и класичне и небеске механике.

Цитати[уреди]

„Не могу да кажем да ли ћу се и даље бавити геометријом за десет година. Такође ми се чини да је рудник можда већ постао превише дубок и ако се не нађу нове вене, можда ће морати да се напусти. Физика и хемија сада нуде много сјајније богатство и много лакшу експлоатацију. Такође, општи укус се у потпуности окренуо у овом правцу и није немогуће да ће место геометрије у академијама једног дана постати оно што је сада улога Катедре за арапски на универзитетима.”


„Све док су алгебра и геометрија ишле одвојеним путевима, њихов напредак је био спор, а њихове примене ограничене. Али када су се ове науке удружиле, црпеле су једна из друге свежу виталност и од тада напредовале брзим темпом ка савршенству.”


Њутн је био највећи геније који је икада постојао, и најсрећнији, јер не можемо више од једном пронаћи светски систем за успостављање.”