Пређи на садржај

Жил Делез

Извор: Викицитат

Жил Делез (18. јануар 1925 — 4. новембар 1995) био је француски филозоф који је почетком шездесетих година двадесетог века, па до своје смрти, писао о филозофији, књижевности, ликовној уметности као и о филму.

Цитати[уреди]

„Левичарска влада не постоји јер бити левичар нема никакве везе са владама.”


„Нема потребе да се плашите или да се надате, већ само да тражите ново оружје.”


„Да би се музика ослободила, мораће да пређе на другу страну — тамо где дрхте територије, где се структуре руше, где се мешају етосе, где се ослобађа моћна песма земље, велике риторнеле које трансмутира сав ваздух који носи и враћа се.”


„Уместо да се коцкамо са вечном немогућношћу револуције и фашистичким враћањем ратне машине уопште, зашто не помислити да је нова врста револуције на путу да постаје могућа, и да све врсте мутирајућих, живих машина проводе ратови, комбинују се и оцртавају раван доследности који подрива раван организације света и држава?”


„Књига је мали зупчаник у много сложенијој, спољашњој машинерији. Писање је ток између осталих; не ужива никакве посебне привилегије и улази у односе струје и противструја, повратног прања са другим токовима — токовима гована, сперме, говора, акције, еротике, новца, политике, итд. Као Блум, писање по песку једном руком и мастурбирање другом — два тока у каквом односу?”


„На делу је свуда, с времена на време функционише несметано, понекад у нападима. Дише, греје, једе. То сере и јебе. Каква грешка што сте икада рекли ИД. Свуда су то машине — праве, а не фигуративне: машине које покрећу друге машине, машине које покрећу друге машине, са свим потребним спојницама и прикључцима.”


„Уморни смо од дрвећа. Требало би да престанемо да верујемо у дрвеће и корење. Натерали су нас да патимо превише. На њима је утемељена сва арборесцентна култура, од биологије до лингвистике. Ништа није лепо, љубавно или политичко осим подземних стабљика и ваздушног корена, случајних израслина и ризома.”