Пређи на садржај

Жан Анри Фабр

Извор: Викицитат

Жан Анри Фабр (21. децембар 1823 — 11. октобар 1915) је био француски ентомолог и писац, члан многих научних друштава, носилац ордена Легије части (1910).

Цитати[уреди]

„Без осећаја стидења због свог незнања, признајем да апсолутно не могу да кажем. У недостатку привида учења, мој одговор има бар једну заслугу, ону савршене искрености.”


„Али каква је корист од ове историје, каква је корист од свих ових ситних истраживања? Добро знам да то неће довести до пада цене бибера, повећања цене гајби трулог купуса или других озбиљних догађаја ове врсте, који изазивају попуну флота и постављају људе лицем у лице намеравајући једни друге истребљење. Инсект не циља на толику славу. Она се ограничава на то да нам покаже живот у неисцрпној разноликости његових манифестација; помаже нам да у малој мери дешифрујемо најмрачнију књигу од свих, књигу нас самих.”


„У многим случајевима, незнање је добра ствар: ум задржава своју слободу истраживања и не лута путевима који не воде никуда, наговештени читањем. Доживео сам ово још једном. ... Да, незнање може имати своје предности; ново се налази далеко од утабаних стаза.”


„Узео сам за правило да усвојим метод незнања у својим истраживањима инстинката. Читам врло мало. ... Ја не знам ништа. Утолико боље: моји упити ће бити све слободнији, час у овом правцу, час у супротном, према добијеним светлима.”


„Најбоље је рећи збогом, не без извесног жаљења са моје стране. Један од ових дана. Узећу те и расути по твојој територији, каменом посутој падини где је сунце тако жарко. ... Тамо ћеш боље научити тешку борбу за живот него што би са мном.”