Ерих фон Манштајн

Извор: Викицитат
Ерих фон Манштајн (1938)

Ерих фон Манштајн (24. новембар 1887 — 10. јун 1973) је био један од најважнијих команданата немачких оклопних јединица током Другог светског рата, добивши чин фелдмаршала, иако никад није био припадник Нацистичке партије.

Цитати[уреди]

„Да је Паулусова војска капитулирала пре краја, Руси би имали предност повлачења снага против Паулуса и против јужног фронта, где сам имао само две румунске армије. Стога је отпор Шесте немачке армије, чак и до смрти последњег човека, био неопходан.”


„Покушао сам у то време да противнападима растеретим Шесту армију, чији сам био врховни командант, изнад Паулуса – али то није било могуће. Коначно сам дао наређење да Шеста армија избије, али онда је Паулус рекао да је прекасно и да није могуће. Хитлер није желео да Шеста армија избије било кога, већ да се бори до последњег човека. Верујем да је Хитлер рекао да ако Шеста армија покуша да избије, то ће бити њихова смрт.”


„Воља за победом која команданту даје снагу да преживи тешку кризу је нешто сасвим другачије од Хитлерове воље, која је у крајњој линији проистекла из веровања у сопствену „мисију“. Такво уверење чини човека непропусним за разум и наводи га на помисао да његова сопствена воља може деловати чак и изван граница тешке стварности - било да се оне састоје у присуству далеко супериорнијих непријатељских снага, у условима простора и времена, или само у томе што и непријатељ има своју вољу.”


„Одувек је била посебна предност немачког руководства да даје широк обим самозависности потчињених команданата – да им додели задатке који препуштају метод извршења дискрецији појединца. Од памтивека - свакако од времена старијег Молткеа - овај принцип је разликовао немачко војно руководство од оног других армија.”


„Али позната је ратна максима да ко покушава да се држи свега одједном, завршава тако што не држи ништа.”