Ервинг Гофман

Извор: Викицитат

Ервинг Гофман (11. јун 1922 - 19. новембар 1982) био је канадско-амерички социолог и писац.

Цитати[уреди]

„Одобрени атрибути и њихов однос према лицу чине сваког човека сопственим тамничаром; ово је фундаментално друштвено ограничење иако се сваком човеку може допасти његова ћелија.”


„Друштво је организовано на принципу да сваки појединац који поседује одређене друштвене карактеристике има морално право да очекује да ће га други ценити и третирати на одговарајући начин.”


„Последњих година било је елаборираних покушаја да се концепти и налази изведени из три различите области истраживања доведу у један оквир: индивидуална личност, друштвена интеракција и друштво. Желео бих да овде предложим једноставан додатак овим интердисциплинарним покушајима.”


„Степен да појединац одржава пред другима представу у коју сам не верује, може доћи до посебне врсте отуђења од себе и посебне врсте опреза према другима.”


„У укупним институцијама постоји основна подела између велике групе којом се управља, која се згодно назива затвореницима, и малог надзорног особља. Затвореници обично живе у установи и имају ограничен контакт са светом изван зидова. Особље често ради осмочасовно и друштвено је интегрисано у спољни свет.”


„Стигма - ситуација појединца који је дисквалификован из потпуног друштвеног прихватања.”


„Док је странац присутан пред нама, могу се појавити докази да он поседује атрибут који га чини другачијим од других у категорији особа које су му доступне, а мање пожељне врсте... Такав атрибут је стигма, посебно када је његов дискредитујући ефекат веома обиман.”