Пређи на садржај

Емануел Левинас

Извор: Викицитат

Емануел Левинас (12. јануар 1906 — 25. децембар 1995) је био француски филозоф (добио француско држављанство 1930) јеврејског поријекла.

Цитати[уреди]

„Игнорисати правог Бога је у ствари само пола зла; атеизам вреди више од побожности која је дата митским боговима.”


„Морална свест може да издржи подругљиви поглед политичког човека само ако сигурност мира доминира над доказима рата. Таква сигурност се не добија једноставном игром антитеза. Мир империја настао из рата почива на рату. Она не враћа отуђеним бићима њихов изгубљени идентитет. За то је потребан исконски и изворни однос са бићем.”


„Схватање Бога узето као учешће у његовом светом животу, наводно непосредно схватање, немогуће је, јер учешће је порицање божанског, и зато што ништа није директније од лицем у лице, што је сама праволинијски.”


„Его укључен у одговорност сам ја и нико други, ја са којим би неко желео да упари сестринску душу, од које би се могло заменити и жртвовати.”


„Што се више враћам себи, што се више лишавам, под трауматским ефектом прогона, своје слободе као конституисаног, вољног, империјалистичког субјекта, што више откривам да сам одговоран, то сам праведнији, више сам крив. Ја сам. Ја сам 'у себи' кроз друге.”


„Теорија транспарентности је постављена као реакција на теорију менталних слика, унутрашње табеле коју би опажање предмета оставило у нама. У машти наш поглед увек иде ка споља, али машта модификује и неутралише поглед: стварни свет се у њему појављује као између заграда или наводника.”