Пређи на садржај

Ел Газали

Извор: Викицитат

Абу Хамид Мухамед ибн Мухамед ел Газали (1058 — 1111), познат као Алгазел у средњовековној Европи, је био исламски филозоф, теолог, правник, психолог и мистик персијског порекла.

Цитати[уреди]

„Човек који своју религију учини средством за стицање овог света, изгубиће оба света подједнако; док човек који се одрекне овог света зарад религије, добиће оба света подједнако.”


„Како чак и најнижи ум, ако одражава сва чуда ове земље и неба, бриљантно обликовање биљака и животиња, може остати слијеп на чињеницу да овај дивни свијет са својим устаљеним поретком мора имати творца који ће осмислити, одредити и усмерити то?”


„Ту је свет за тебе. Лепота, права лепота, нематеријална је. То је у оку посматрача. Нешто што можемо да изгубимо сваког тренутка, а што више испитујеш, то постаје привидније. Права срећа је врлина, а врлина је заснована на знању и праведном понашању.”


„Пробао сам у сваку мрачну празнину, извршио напад на сваки проблем, уронио сам у сваки понор, испитао сам вероисповест сваке секте, покушао сам да оголим најдубље доктрине сваке заједнице. Све сам ово урадио да бих могао да направим разлику између истинитог и лажног, између здраве традиције и јеретичке иновације.”


„Заиста тешки злочин против религије починио је човек који замишља да се ислам брани порицањем математичких наука.”


„Ако верујете у будући живот и уместо да се за њега припремате, продајете га да бисте купили овај свет, онда је то глупост! Обично не продајете две ствари за једну; како се можете одрећи бесконачног живота на ограничен број дана.”