Пређи на садржај

Ежен Јонеско

Извор: Викицитат
Ежен Јонеско (1993)

Ежен Јонеско, рођен као Еуђен Јонеску (26. новембар 1909 — 28. март 1994), је био румунски и француски драмски писац, један од утемељивача правца Театар апсурда.

Цитати[уреди]

„То није то. То уопште није то. Увек имате тенденцију да додате. Али и човек мора бити у стању да одузме. Није довољно интегрисати се, морате се и распасти. Такав је живот.”


„Сада је на сцени много невидљивих људи.”


„Сви смо ми жртве дужности.”


„Мој рад је у суштини био дијалог са смрћу, питајући га: „Зашто? Зашто?" Тако да ме само смрт може ућуткати. Само смрт може затворити моје усне.”


„Верујем да је оно што нас све раздваја једне од других једноставно само друштво, или, ако хоћете, политика. То је оно што подиже баријере међу мушкарцима, то је оно што ствара неспоразум.”


„Ниједно друштво није успело да укине људску тугу, ниједан политички систем не може да нас избави од бола живљења, од нашег страха од смрти, од наше жеђи за апсолутним. Људско стање је оно што управља друштвеним стањем, а не обрнуто.”


„Одсуство идеологије у делу не значи и одсуство идеја; напротив, оплођује их.”


„Можда ће доћи до јутра милости за човечанство. Можда ће за мене доћи јутро милости.”


„Идеологије нас раздвајају. Снови и патња нас спајају.”


„Нико од нас не би писао као ми без надреализма и дадаизма. Ослобађањем језика, ти покрети су нам отворили пут.”


„Постојимо на неколико различитих планова, а када смо рекли да ништа нема разлога, мислили смо на психолошки и социјални план.”


„Људи увек покушавају да пронађу основне мотиве иза сваке добре акције. Плашимо се чисте доброте и чистог зла.”