Пређи на садржај

Едвард Сапир

Извор: Викицитат
Едвард Сапир (1910)

Едвард Сапир (21. јануар 1884 - 4. Фебруар 1939) је био амерички антрополог и лингвиста, сматран за једним од најзначајнијих личности у развоју лингвистике у Сједињеним Америчким Државама.

Цитати

[уреди]

„Људска бића не живе сама у објективном свету, нити сама у свету друштвених активности како се то обично схвата, већ су у великој мери препуштени на милост и немилост одређеном језику који је постао медиј изражавања њиховог друштва.”


„Светови у којима живе различита друштва су различити светови, а не само исти свет са различитим етикетама... Ми видимо и чујемо и иначе доживљавамо у великој мери као и ми, јер језичке навике наше заједнице предиспонирају одређене изборе тумачења.”


„Било би наивно замислити да свака анализа искуства зависи од обрасца израженог у језику.”


„Културна антропологија није вредна јер открива архаичност у психолошком смислу. Вредна је јер стално изнова открива нормално.”


„Да је језик икада потпуно „граматичан“, био би савршен мотор концептуалног изражавања. Нажалост, или на срећу, ниједан језик није тирански конзистентан. Све граматике цуре.”


„Језик је чисто људски и неинстинктивни метод комуницирања идеја, емоција и жеља помоћу система добровољно произведених симбола.”


„Мода је обичај под маском одступања од обичаја.”


„Људска бића не желе да буду скромна; они желе да буду онолико изражајни — то јест, нескромни — колико страх дозвољава; мода им помаже да реше тај парадоксалан проблем.”