Едвард Карпентер

Извор: Викицитат

Едвард Карпентер (29. август 1844 — 28. јун 1929) био је енглески социјалистички песник, филозоф, антрополог и рани геј активиста.

Цитати[уреди]

„Човек који је покушао да задржи за себе земљу или добра, или који је оградио део заједничког земљишта и – попут модерног станодавца – не би дозволио никоме да га обрађује ко му није платио порез – био је најдубљи злочинац. Ипак, криминалци су се пробили на фронт и постали угледници модерног друштва.”


„Свако људско биће одраста у омотачу обичаја, који га обавија као што одећа обавија дете.”


„Закон је у извесном смислу консолидовано јавно мњење друштва.”


„Ерос је велики левелер. Можда истина демократије стоји, чвршће него другде, на осећању које лако превазилази границе класе и касте и које уједињује у најближој љубави, најудаљеније рангове друштва. Лако је приметити да уранисте са добрим позицијама и доброг одгоја привлаче груби типови, као што су физички радници, и често веома трајне везе израстају на овај начин, које, иако нису признате у јавности, имају пресудан утицај на друштвене институције, обичаје и политичке тенденције.”


„Не постоји решење осим слободе жене—што наравно значи и слободу народних маса, мушкараца и жена, и потпуно престанак економског ропства.”


„Човек може умрети племенитом или подлом смрћу, као што може да живи племенитим или подлим животом.”


„Добре ствари се не могу одвојити од злих ствари. Ако их не поседујемо, а они дођу у наш посед, све је добро.”