Едвард Џенер

Извор: Викицитат
Едвард Џенер

Едвард Џенер (17. мај 1749 — 26. јануар 1823) је био енглески сеоски лекар у Берклију, познат по раду који је у медицину увео вакцину за велике богиње.

Цитати[уреди]

„Нисам изненађен што ми мушкарци нису захвални; али се чудим да они нису захвални Богу за добро које ме је учинио оруђем да пренесем својим ближњима.”


„Искрено пристајање на диспензације Провиђења ће спречити нерасположење ума изван сваке ствари. То ће произвести затишје усред олује.”


„Највише моћи у нашој природи су наш осећај моралне изврсности, принцип разума и рефлексије, добронамерност према нашим створењима и наша љубав према Божанском Бићу.”


„Неће више бити малих богиња.”


„Надам се да ће се једног дана пракса изазивања крављих богиња код људи проширити по целом свету. Када дође тај дан, велике богиње ће нестати.”


„Човеково одступање од његовог првобитног стања у природи изгледа да му је обезбедило плодан извор болести.”


„Потрудићу се још више да наставим са овим истраживањем, истраживање за које верујем да неће бити само спекулативно, већ ће бити довољног замаха да инспирише пријатну наду да ће се испоставити да ће бити суштински корисно за човечанство.”


„Док је откриће вакцине напредовало, радост коју сам осећао због перспективе која се отворила преда мном да будем инструмент који је предодређен да однесе свету једну од његових највећих несрећа [малих богиња], помешану са нежном надом да ћу уживати у независности, унутрашњи мир и срећа, често је био толико преувеличан да сам се, размишљајући о омиљеној теми међу ливадама, понекад нашао у некој врсти сањарења.”


„Уосталом, шта је слава? Они нису били ништа друго до златна мета непрестано пробијана стрелама злобе.”