Драгиша Васић

Извор: Викицитат

Драгомир Васић – Драгиша (2. октобар 1885 — април 1945) био је српски и југословенски политичар, академик, адвокат, приповедач, романсијер, есејиста и новинар.

Цитати[уреди]

„Постмодерни свет треба да се помири са двоструким аршинима. Међу нама, делујемо у складу са законом и отвореном безбедносном сарадњом, али када је реч о старомодним државама постмодерне Европе, морамо да се вратимо на суровије методе из ранијих епоха – на силу, превентивни напад, превару и све што треба за општење са онима. који још живе у 19. веку у коме је свака држава за себе.”


„И данас, ево, ми смо сведоци истих погрешака које се понављају. У књигама и конверзацијама ништа није ређе него моћи прочитати или чути искрено или истинито. Највећи број и данас суди о свим стварима према својим оптимистичким или песимистичким диспозицијама и тежњама свога темперамента над којим се нико не труди да се уздигне; и тако о чињеницама, појавама и важним односима говори се и даље без искрености, без познавања, без објективности и по чувењу. О ономе што је могуће да се види, проучи и упозна на лицу места, на извору, суди се и закључује са удаљених осматрачница, одакле се расејано посматра с рђавим дурбинима. Лажно искуство поново прети да доведе у забуну будућност.”


„Извор сваке њихове акције, оно што једино покреће њихову снагу, то је лични, опипљив, близак интерес. (о егоистима)”


„А ми упућујемо на оне што су навикли да живе у рудницима и под земљом, треба их питати. Ми смо их често и много питали и они су нас уверавали да је за њих рај оно што је за све људе – сунце. Ми упућујемо на једно што су навикли да живе у рововима, треба их питати… они стоје у апсолутној тами, без сна, с ногама у залеђеној води, ослушкујући и најмањи шум у ноћи, с пушком у руци, спремни да умру.”