Пређи на садржај

Дезмонд Туту

Извор: Викицитат

Дезмонд Мпило Туту (7. октобар 1931 — 26. децембар 2021) био је јужноафрички активиста и англикански надбискуп који је светску славу стекао током осамдесетих година 20. века као противник апартхејда.

Цитати[уреди]

„Апартхејд је зао, неморалан, нехришћански, по мом мишљењу, као и нацизам. И по мом мишљењу, подршка Реганове администрације и сарадња са њом је подједнако неморална, зла и потпуно нехришћанска, без остатка.”


„Особа је личност јер друге препознаје као личности.”


„Не занима ме да скупљам мрвице саосећања бачене са стола некога ко себе сматра својим господаром. Желим комплетан мени права.”


„Ви не бирате своју породицу. Они су Божји дар вама, као и ви њима.”


„Не желимо либерализацију апартхејда. Желимо да се демонтира. Не можете побољшати нешто што је суштински зло.”


„Бог има тако дубоко поштовање према нашој слободи да би радије пустио да слободно одемо у пакао него да будемо приморани да идемо у рај.”


„Ми у Јужној Африци смо имали релативно мирну транзицију. Ако је наше лудило могло да се заврши као што се завршило, мора бити могуће да се исто уради свуда у свету...”


„Ако је мир могао доћи у Јужну Африку, сигурно може доћи и у Свету земљу.”


„Бог намерно није учинио свет савршеним, јер Бог тражи да ти и ја будемо сарадници Богу.”


„Живот је узбудљивији док покушавате да схватите импликације своје вере уместо да живите напамет, са готовим одговорима из друге руке, уклапајући непроменљиву парадигму у променљив, променљив, збуњујући, а опет фасцинантан свет.”