Пређи на садржај

Дезмонд Морис

Извор: Викицитат
Дезмонд Морис (1969)

Дезмонд Морис (24. јануар 1928) је британски зоолог и етолог, као и писац популарних антрополошких књига.

Цитати

[уреди]

„Уметници воле мачке, војници псе.”


„Животиња у зоолошком врту у кавезу показује све ове абнормалности које тако добро познајемо од наших људских сапутника. Јасно је, дакле, да град није бетонска џунгла, то је људски зоолошки врт.”


„Идеја да је смешно видети дивље животиње које су приморане да се понашају као неспретни људи, или да је узбудљиво видети моћну звер коју тренажер за бичеве претвара у кукавице је примитивна и средњовековна. То произилази из старе идеје да смо супериорни у односу на друге врсте и да имамо право да имамо доминацију над њима.”


„Што је понашање познатије и уобичајеније, његова анализа постаје проблематичнија.”


„Брачна невера није ни природна ни неопходна, али смо јој склони – па је мудро избегавати ситуације у којима настаје искушење.”


„Ми људи смо животиње. Понекад смо монструозни, понекад импозантни, али увек животиње. Више волимо да мислимо о себи као о анђелима који су пали са неба, али истина је да нисмо ништа друго до мајмуни који су се дигли на ноге.”


„Ми смо једини сисари који се не паре отпозади, већ лицем у лице.”


„Град није бетонска џунгла. "То је људски зоолошки врт.”


„Живот је врло кратка посета продавници играчака, између рођења и смрти.”


„Пажљива запажања су показала да просечно дете може лако да разликује мирис мајчиних груди од мириса других жена.”


„Ниједна друга животињска врста није развила тако присан однос са људима и сачувала своју слободу кретања и деловања колико мачка.”