Пређи на садржај

Горан Бреговић

Извор: Викицитат
Горан Бреговић (2007)

Горан Бреговић (22. март 1950) југословенски и српски је музичар и текстописац из Босне и Херцеговине, вођа Оркестра за свадбе и сахране. Био је фронтмен и члан некадашњег Бијелог дугмета, једне од најпопуларнијих рок група у тадашњој СФР Југославији крајем 1970-их и 1980-их година.

Цитати[уреди]

„Имао сам у Сарајеву концерт у БКЦ-у, изводио сам литургију у позоришту, сад изводим оперу... Како бих рекао, ја сам ваш. Можда сте ви заслужили нешто боље од мене, али ја сам отприлике скоро најбоље што имате. Можда би ме неко волио сакрити под поњаву, али шта ја могу кад сам од тамо. Било гдје да пишу, кажу да сам ја Сарајлија. Не могу сад ја бити бивши Сарајлија нити Сарајево може мене избрисати из књиге рођених. Тако да сам ја ваш композитор.”


„Увек сам био сретан. Боље је бити сретан него паметан. Вјероватно се некако тако погодило да сам цијели живот радио једно те исто. И оно што је у Бијелом дугмету ваљало, било је иницирано фолклором. Увек сам припадао реду композитора старинског кова, који су стварали под окриљем традиције. Не расплињавам се...”


„Једном је чуо за нас, наредио да нас доведу, али му је било довољно двадесетак секунди нашег наступа. Бијело дугме није било по Титовом укусу.”


„Често кажем да бих без рата сада био пензионисана провинцијска рок звијезда.”