Пређи на садржај

Глорија Стајнем

Извор: Викицитат
Steinem (2016)

Глорија Мери Стајнем (25. март 1934) америчка је феминисткиња, новинарка и друштвена и политичка активисткиња која је добила национално признање као лидерка и заговорница феминистичког покрета касних 1960-их и 1970-их година.

Цитати

[уреди]

„Говоримо о друштву у коме неће бити улога осим оних изабраних, или зарађених. Заиста говоримо о хуманизму.”


„Колико год зашећерени и двосмислени, сваки облик ауторитарности мора почети са веровањем у веће право неке групе на моћ, било да је то право оправдано полом, расом, класом, религијом или сва четири.”


„Жене су можда једина група која постаје радикалнија са годинама.”


„Попут уметности, револуције настају комбиновањем онога што постоји у оно што никада раније није постојало.”


„Бог је можда у детаљима, али богиња је у питањима. Када почнемо да их питамо, нема повратка.”


„Увек сам мислила да је "хуманиста" добра реч много пре него што сам схватио да неко мисли да је то лоша реч.”


„Арапско пролеће је учинило много за жене јер је особа која је пронела реч на првом месту била жена. У њему су учествовале жене; били су потпуно на улици.”


„Хуманиста је сјајан термин. ...осим што се хуманизам понекад не сматра укључивањем духовности ... веровања да сва жива бића деле неку вредност.”


„Волим да кажем да је последњих пет до десет хиљада година био експеримент који је пропао и да је сада време да се прогласи први сусрет постпатријархалног, пострасистичког, постнационалистичког доба.”


„Упознала сам храбре жене које истражују спољну ивицу људских могућности, без историје која би их водила, и храбрости да се учине рањивим за коју сматрам да превазилази речи.”