Георги Димитров

Извор: Викицитат

Георги Михајлов Димитров (18. јун 1882 — 2. јул 1949) је бугарски политичар, револуционар и један од вођа међународног комунистичког покрета.

Цитати[уреди]

„Не, фашизам није моћ која стоји изнад класе, нити власт ситне буржоазије или лумпен-пролетаријата над финансијским капиталом. Фашизам је моћ самог финансијског капитала.”


„Шта је извор утицаја фашизма на масе? Фашизам је у стању да привуче масе јер се демагошки позива на њихове најхитније потребе и захтеве. Фашизам не само да распаљује предрасуде које су дубоко укорењене у масама, већ игра и на боље осећање маса, на њихов осећај за правду, а понекад чак и на њихову револуционарну традицију. Зашто се немачки фашисти, ти лакеји буржоазије и смртни непријатељи социјализма, представљају масама као „социјалисти“, а свој долазак на власт приказују као „револуција“? Зато што покушавају да искористе веру у револуцију и порив ка социјализму који живи у срцима масе радних људи у Немачкој.”


„Могло би се такође навести доста случајева у којима су комунисти били затечени фашистичким пучем. Сетите се Бугарске, где је руководство наше Партије заузело „неутралну“, али у ствари опортунистичку позицију у погледу државног удара од 9. јуна 1923.”