Георге Георгију-Деж

Извор: Викицитат

Георге Георгију-Деж (8. новембар 1901 — 19. март 1965) био је комуниста, секретар Румунске радничке партије од 1944. године до 1965. године и председник НР Румуније од 1961. године до 1965. године.

Цитати[уреди]

„Језик силе и покушаји застрашивања немају никаквог утицаја на земље социјалистичког табора, који имају све што је потребно да дају заслужени одговор на сваку агресију.”


„Познато је да ако предлози Румунске Народне Републике нису спроведени, то је због негативног става лидера Турске и Грчке. Агресивна политика Атлантског пакта усмерена је на повећање тензија и интензивирање Хладног рата и у овом делу света. А то се огледа управо у ставу грчких владајућих кругова. Оне спречавају успостављање климе опуштања и сарадње и угрожавају спокој, мир и безбедност балканских народа.”


„Тренутак када је срушена фашистичка диктатура Антонескуа и Румунија отпочела праведан рат са нацистичком Немачком изабрао је Централни комитет наше партије у складу са повољним условима створеним одлучним совјетским нападом на фронту Јаши и Кишињев.”


„Нећемо порицати да је ситуација критична, али ћемо вас ипак приморати да поднесете оставку. Једини излаз из ситуације је ваша оставка и ми ћемо је изнудити (...). Не желимо да будемо увучени у грађански рат. Уложићемо све напоре да се супротставимо трансформацији унутрашње борбе у грађански рат.”