Пређи на садржај

Власта Велисављевић

Извор: Викицитат
Власта Велисављевић (2013)

Властимир „Власта” Велисављевић (28. јул 1926 — 24. март 2021) је био и српски и југословенски позоришни, телевизијски и филмски глумац.

Цитати[уреди]

„Морао бих да почнем од овог последњег бомбардовања 1999. године. Ја сам спавао, а моја супруга Нада је била ужаснута, почела је да лепи прозоре и у револту ми је рекла: „Како можеш да спаваш када бомбардују?“ Одговорио сам јој: „Надо, мени је ово треће бомбардовање, мени ово није ништа“ . Ово треће памтим по злу, као и друго. Друго бомбардовање је опет било савезничко, опет англоамеричко, било је најстрашније. Покушао сам да побегнем из града, прошао сам Крунском улицом, тамо је, на месту где је сада Студентска поликлиника, било породилиште и видео сам ужасну слику — дечје ногице су се виделе са грана околног дрвећа, породиље су лежале поред растављених дечјих креветаца.”


„Прво бомбардовање сам доживео код „Лондона“, а крштен сам мало ниже, у Цркви Светог Вазнесења Господњег. Године 1941. је ту пала бомба у једном склоништу, а склониште је био ров покривен са мало земље и доста људи је ту ушло мислећи да ће се спасти, међутим, бомба је пала право у склониште. Било је много мртвих и сећам се да сам ја од Јадранско-подунавске банке, да је сада ова банка код „Лондона“, трчао да видим да ли има некога преживелог. Видео сам ужасну слику — продавач ђеврека како лежи мртав, а корпа ђеврека расута поред њега, страхоте и сцене које сам након тога видео мислим да не би биле примерене за овај разговор.”