Винсент ван Гог

Извор: Викицитат
Винсент Вилем ван Гог (1887)

Винсент Вилем ван Гог (30. март 1853 — 29. јул 1890) био је сликар холандског порекла. Један је од тројице највећих сликара постимпресионизма и један од најцењенијих сликара уопште.

Цитати[уреди]

„Нађите ствари лепим колико год можете, већина људи сматра премало лепих.”


„Неко има велику ватру у души и нико никада не долази да се на њој греје, а пролазници не виде ништа осим мало дима на врху оџака и онда иду својим путем.”


„Ако се само трудимо да живимо искрено, добро ће нам ићи, иако ћемо сигурно доживети праву тугу, и велика разочарења, а вероватно ћемо и направити велике грешке и погрешне ствари, али је свакако истина, да је боље бити духовит, иако прави више грешака, него бити ускогрудан и превише разборит. Добро је волети многе ствари, јер у томе лежи права снага, и ко много воли много ради, и може много да постигне, а оно што се ради у љубави, добро је урађено.”


„Знате ли због чега затвор нестаје? Свака дубока, искрена наклоност. Бити пријатељи, бити браћа, волети, то је оно што отвара затвор, са врховном моћи, неком магичном силом. Без ових остаје мртав. Али кад год се љубав оживи, тамо оживи живот.”


„Поезија нас свуда окружује, али је ставити на папир, авај, није тако лако као погледати.”


„Што више размишљам, све више осећам да не постоји ништа истинскије уметничко од тога да волим људе.”


„Ствар се већ обликовала у мом уму пре него што сам је започео. Први покушаји су апсолутно неподношљиви. Ово говорим зато што желим да знате да ако видите нешто вредно у ономе што радим, то није случајно, већ због правог правца и сврхе.”