Пређи на садржај

Вилијам Едвард Бергарт

Извор: Викицитат
Вилијам Едвард Бергарт (1918)

Вилијам Едвард Бергарт Ду Бојс (23. фебруар 1868 – 27. август 1963) био је амерички социолог, историчар, активиста за грађанска права, писац и уредник.

Цитати[уреди]

„Цена слободе је мања од цене репресије.”


„Или ће Сједињене Државе уништити незнање или ће незнање уништити Сједињене Државе.”


„Шта ће Врлина учинити да се сусреће са Грубом силом? Постоји толико много одговора и тако контрадикторних; и такве разлике за оне с једне стране који се са сличним питањима сусрећу једном годишње или једном у деценији, и за оне који се са њима суочавају сваки дан и сат.”


„Повратак од вашег рада мора бити задовољство које вам тај рад доноси и потреба света за тим радом. Са овим, живот је рај, или онолико близу раја колико можете.”


„Верујте у живот! Увек ће људска бића напредовати ка већем, ширем и потпунијем животу.”


„Циљ ове нове америчке индустријске империје, у мери у којој је тај циљ био свестан и нормативан, није било национално благостање, већ индивидуална добит удружених и корпоративних монарха. ... Уздизање и благостање масе људи, кохорте заједничког рада, није био њен идеал или изговор. Профит, приход, неконтролисана моћ у мом пословању за моју имовину и за мене — то је био циљ и метод нове монархијске диктатуре која је истиснула демократију у Сједињеним Државама 1876.”


„И овде лежи трагедија нашег доба: не ради се о томе да су људи сиромашни, сви знају понешто о сиромаштву; нити о томе да су зли и опаки - ко је добар? Није реч ни о томе да су људи неупућени или незналице - шта је истина? Није ништа од тога, него је трагедија што људи знају тако мало о људима.”


„Теорија демократске власти није да је воља народа увек исправна, већ да ће нормална људска бића просечне интелигенције, ако им се пружи прилика, из горког искуства научити прави и најбољи пут.”


„Радник мора да ради за славу свог рада, а не само за плату; мислилац мора мислити за истину, а не за славу.”


„Ја сам онај који говори истину и разоткрива зло и тражи са Лепотом да Лепота исправи свет.”


„Мора доћи време када, колико год промене и побољшање били велики и хитни, они не укључују убијање и повреду људи.”