Пређи на садржај

Вилијам Гледстон

Извор: Викицитат
Вилијам Гледстон (1861)

Вилијам Јуарт Гледстон (29. децембар 1809 — 19. мај 1898) био је британски политичар из викторијанског доба који је четири пута биран за премијера.

Цитати[уреди]

„Безнадежност турске владе требало би да ме натера да са задовољством будем сведок њене бриге из земаља које мучи. Поред османске владе, ништа не може бити жалосније и вредније од љубоморе између Грка и Словена и већ постојећих планова држава за присвајање друге територије. Зашто не Македонија за Македонце као и Бугарска за Бугаре и Србија за Србе?”


„Требало би да постоји симпатија према слободи, жеља да јој се да обим, заснован не на визионарским идејама, већ на дугогодишњем искуству многих генерација...”


„Из искуства сам сигуран у огромну предност строгог вођења рачуна у раном животу.”


„Усуђујем се да кажем да сваки човек за кога се претпоставља да није онеспособљен неким разматрањем личне неподобности или политичке опасности има морално право да уђе у оквир Устава.”


„Бити ангажован у супротстављању погрешним стварима, под условима наше менталне конституције, представља танку гаранцију да смо у праву.”


„Себичност је највеће проклетство људског рода.”


„Национална неправда је најсигурнији пут ка националној пропасти.”


„Морамо покушати да наше килограме производа претворимо у тоне - или морамо окупити бројне произвођаче.”


„У слободи постављате најчвршће темеље и лојалности и реда; најчвршће основе за развој индивидуалног карактера; и најбоља опскрба за срећу нације у целини.”


„Као што је британски устав најсуптилнији организам који је настао из материце и дуге трудноће прогресивне историје, тако је амерички устав, колико видим, најдивније дело икада које су избрисали мозак и сврха човека.”