Вилард Ван Орман Квајн

Извор: Викицитат
Вилард Ван Орман Квајн (1980)

Вилард Ван Орман Квајн (25. јун 1908 — 25. децембар 2000) био је амерички филозоф и логичар у аналитичкој традицији, признат као "један од најутицајнијих филозофа двадесетог века."

Цитати[уреди]

„Као емпириста, појмовну схему науке и даље сматрам оруђем које, коначно, служи за предвиђање будућег искуства у светлу прошлог искуства. Физички предмети се у ову ситуацију појмовно уносе као погодни посредници - не дефиницијом у терминима искуства, него напросто као несводљиви позити који се, епистемолошки посматрано, могу поредити са Хомеровим боговима. Као физичар, верујем у физичке предмете, а не у Хомерове богове; и сматрам да је погрешно веровати супротно. Али, са тачке гледишта епистемолошког заснивања, физички предмети и богови се разликују само по степену, не по врсти. Обе врсте ентитета у нашој концепцији представљају само културом условљене позите.”


„Онтолошки проблем је зачуђујуће једноставан. Он се може изложити помоћу две једносложне речи: "Чега има?" Одговор се, штавише, може дати у једној речи: "Свега". Овај одговор ће свако прихватити као истинит.”


„Како можемо говорити о пегазу? На шта реч "пегаз” реферира? Ако је наш одговор: „Нешто“, чини се да верујемо у мистичне ентитете; ако је наш одговор: "ништа", чини се да говоримо ни о чему и да то нема никаквог смисла? Свакако, кад смо рекли да је пегаз митски крилати коњ то је имало смисла, и штавише, изрекли смо истину! Ако говоримо истину, то мора бити истина о нечему. Дакле, не можемо говорити ни о чему.”


„Реч 'дефиниција' је постала опасно уверљив звук, без сумње због тога што се често појављује у логичким и математичким списима.”


„Маштовито безобразан медиј неуглађених вести.”


„Створења која су дубоко погрешна у својим индукцијама имају патетичну, али хвале вредну тенденцију да умру пре него што репродукују своју врсту.”


„Нужност је у начину на који говоримо о стварима, а не у стварима о којима причамо.”