Пређи на садржај

Виктор Орбан

Извор: Викицитат
Виктор Орбан (2018)

Виктор Орбан (31. мај 1963) је мађарски политичар и председник владе Мађарске.

Цитати[уреди]

„Само зато што држава није либерална, она ипак може бити демократија. И заправо смо такође морали и јесмо изјавили да друштва која су изграђена на принципу државног уређења либералне демократије вероватно неће бити способна да одрже своју глобалну конкурентност у наредним деценијама и да ће уместо тога вероватно бити смањена уколико не буду способна да мењају себе значајно.”


„Да ли је могуће успешно одбацити миграције, заштитити породице, одбранити хришћанску културу, објавити програм националног уједињења и изградње нације и створити поредак хришћанске слободе? Да ли је у свему томе могуће опстати против пуној снази међународног челног ветра, и заиста успети?”


„У либералном систему, друштво и нација нису ништа друго до агрегација конкурентних појединаца. Оно што их држи заједно су Устав и тржишна економија. Нема нације – или ако постоји, то је само политичка нација... Кад нема нације, нема ни заједнице ни интереса заједнице. У суштини, ово је однос између појединца и друштва са либералне тачке гледишта.”


„У наредних неколико деценија главно питање у Европи биће следеће: да ли ће Европа остати континент Европљана? Хоће ли Мађарска остати земља Мађара? Хоће ли Немачка остати земља Немаца? Хоће ли Француска остати земља Француза? Или ће Италија остати земља Италијана? Ко ће живети у Европи?”