Пређи на садржај

Викицитат:Викицитат

Извор: Викицитат

Цитати су у исто вријеме и овоземаљски и небески. Какво год да је филозофско становиште оних који их изговарају, и из које год да су земље, народа или вјере; било да су озбиљни или домишљати; било да су њихови творци познати или непознати, славни или оспоравани; када се гледају у правом свјетлу цитати су бљештећи драгуљи мудрости у шаци добро изабраних ријечи.

Могу нас инспирисати да покушамо разумјети људе који их изрекоше, да размислимо о сопственом правцу у животу, да се насмијемо или просто одушевимо њиховим мајсторством изражавања. Како год да их корисимо, они ће заувијек постојати као збирка заједничког људског сагледавања живота, друштвеног знања које се преноси са кољена на кољено.

Шта су викицитати?[уреди]

Викицитати имају за циљ образовање тачне и исцрпне збирке познатих цитата.

  • Тачне: Викицитати теже тачности. Кад год је то могуће, покушавамо навести изворе: најрадије оне у којима се цитат први пут појавио, а ако то немамо онда само творца цитата. Покушавамо наћи грешке у придавању ауторства, јасно из означити и сазнати како је до такве грешке дошло.
  • Исцрпне: Викицитати теже сакупљању цитата што више људи, књижевних дјела, хроника, епитафа и тако даље.
  • Познатих: Ограничавамо се на цитате који су познати. Цитат може бити познат ако је стекао славу сам по себи, али чешће зато што га је изговорила позната особа или се појавио у познатом дјелу.
  • Цитата: Викицитати су збирка цитата. Иако би, због свеобухватности, чланци требало да имају кратак увод у тему или извор, првенствено се тежи навођењу цитата.