Пређи на садржај

Валтер Улбрихт

Извор: Викицитат
Валтер Улбрихт (1970)

Валтер Ернст Паул Улбрихт (30. јун 1893 — 1. август 1973) је био источнонемачки политичар, члан Комунистичке партије Немачке и касније источнонемачке државне партије СЕД.

Цитати[уреди]

„Западнонемачки реваншисти и милитаристи користе мирољубиву позицију СССР-а и држава чланица Варшавског пакта у решавању немачког питања, како би субверзивним деловањем и илегалним регрутовањем нанели штету Немачкој Демократској Републици. грађани Немачке Демократске Републике. За то првенствено користе отворену границу у Берлину. У интересу мирног рада и изградње грађана Немачке Демократске Републике и држава чланица Варшавског пакта, неопходно је зауставити илегално регрутовање и друге непријатељске мере. Стога предлажемо да се државе чланице Варшавског пакта договоре, у интересу престанка субверзивне активности, да спроведу контролу дуж граница Немачке Демократске Републике, укључујући границе у Берлину, упоредиве са контролом дуж државне границе западних сила.”


„Стварањем посебне западнонемачке државе, склапањем Париских споразума и укључивањем Западне Немачке у НАТО, западне силе су коначно једнострано раскинуле Потсдамски споразум, овај једини важећи документ у међународном праву за Немачку у послератном периоду. Није случајно што је у вези с тим у Западном Берлину успостављен посебан окупациони статус трију сила. Саме западне силе су овим тространим окупационим статусом потврдиле да су нарушиле међународно-правну основу свог окупационог режима у Западном Берлину и да се тај режим заснивао само на нескривеној војној сили.”