Пређи на садржај

Валтер Бенјамин

Извор: Викицитат
Валтер Бенјамин (1928)

Валтер Бендикс Шонфлис Бенјамин (15. јул 1892 — 27. септембар 1940) је био немачки филозоф, теоретичар културе, социолог, књижевни критичар, преводилац и есејиста јеврејског порекла који спада у групу интелектуалаца окупљених око Франкфуртске школе критичке теорије.

Цитати

[уреди]

„Све сврсисходне манифестације живота, укључујући и саму њихову сврховитост, у крајњој линији имају свој циљ не у животу, већ у изразу његове природе, у представљању његовог значаја.”


„Ништа није толико мрско за филистерца као "снови његове младости". ... Јер оно што му се јавио у сновима био је глас духа, који га је једном позвао, као и свакога. На то га младост увек подсећа, вечно и злослутно. Зато је антагониста према младости.”


„Желео бих да се преобразим у мишју планину.”


„Ствари су само манекени, а чак и велики светскоисторијски догађаји су само костими испод којих размењују погледе са ништавилом.”


„Ова чудна форма - може се назвати пролазном или вечном - ни у једном случају није оно од чега се састоји живот.”


Капитализам је вероватно први случај окривљавања, а не култа покајања. ... Огромно осећање кривице не знајући само да се покаје, хвата се за култ, не да би се покајао за ту кривицу, већ да би је учинио универзалном, да би је забио у свест и коначно и изнад свега укључио самог Бога у ову кривицу.”


„Стипендија, далеко од тога да неумољиво води ка професији, може је заправо онемогућити. Јер вам не дозвољава да га напустите.”


„Наш долазак се очекивао на земљи. Као и свака генерација која нам је претходила, ми смо обдарени слабом месијанском моћи, моћи на коју прошлост има право. То потраживање се не може јефтино намирити.”


„Не постоји цивилизацијски документ који није истовремено и документ варварства.”


„Овако се слика анђела историје. Његово лице је окренуто ка прошлости. Тамо где видимо ланац догађаја, он види једну једину катастрофу која гомила олупину на олупину и баца је пред његове ноге...”


„Само непромишљени посматрач може порећи да кореспонденције долазе у игру између света модерне технологије и архаичног света симбола митологије.”