Бора Тодоровић

Извор: Викицитат

Боривоје Бора Тодоровић (5. новембар 1929 — 7. јул 2014) је био српски и југословенски позоришни, филмски, телевизијски и радио глумац, брат глумице Мире Ступице и отац глумца Срђана Жике Тодоровића и глумице и списатељице Дане Тодоровић.

Цитати[уреди]

„Од када сам почео да играм на филму и у позоришту био сам свестан да немам изглед за улоге љубавника. Знао сам да сам био предодређен за комедију и карактерне улоге.”


„Увек сам имао склоност према карактеризацији ликова - ваљда је то последица тога што сам од детињства па надаље живео у срединама где је менталитет увек био богат и живописан, тако да су ми познате све те околности. Нисам имао проблема ни са редитељима, мање-више радио сам по своме.”


„Искрено речено волим кафану, имам два или три омиљена места где сам свакодневно. Власници воле да им долазим. Било је боемског живота, великих пијанстава, лепих другара и прича које су произашле из тога провода.”


„Ја сам добро. А, што се тиче глуме, престао сам. Не могу више. Доста је. Не да не могу физички и ментално него ми је, право да вам кажем, мало досадило. Дуго сам у том послу и видим да неки леп живот пролази поред мене. Има лепог живота и без глуме. Овако сам само фокусиран на то. А ту сам неки пут задовољан, неки пут незадовољан... А није пристојно више, право да вам кажем. Доста је било, и превише. Немам неки нарочит мотив.”


„Деца су моја велика љубав, али неки пут, богами, и брига, често неоснована, али такав сам.”


„Највећа мана ми је што сам импулсиван у понашању и разговору, а то се најчешће освети. Увек се показујем, зовем телефоном и тражим човека да му се извиним. Неке реакције из прошлости ме и дан-данас муче и присутне су у мојим сећањима. Увек ме подсете колико су биле неприлагодљиве за тај тренутак.”


„Све приче типа: Боро, легендо, ти си најбољи, ужасно ми сметају и увек покушавам да са њих скренем пажњу на друге теме. Чини ми се да они који кажу да сам духовит и добар лек имају више права од оних који мисле да сам мрзовољко. Новинари често кажу да сам тежак, али интервјуе одбијам управо из своје скромности.”