Пређи на садржај

Бернхард Риман

Извор: Викицитат
Riemann (1863)

Георг Фридрих Бернхард Риман (17. септембар 1826 — 20. јул 1866) био је немачки математичар који је дао значајан допринос развоју математичке анализе, теорије бројева и диференцијалне геометрије, чиме је уједно утро пут и каснији развој Опште теорије релативности.

Цитати[уреди]

„Ипак, остаје замисливо да мерни односи простора у бесконачно малом нису у складу са претпоставкама наше геометрије [Еуклидске геометрије], и, у ствари, требало би да претпоставимо да нису ако, чинећи то, требало би нам икада омогућити да објаснимо појаве на једноставнији начин.”


„Као што је познато, научна физика датира своје постојање од открића диференцијалног рачуна. Тек када се научило како да се континуирано прати ток природних догађаја, покушаји, да се апстрактним схватањима конструише веза међу појавама, наишли су на успех. Да би се ово урадило, неопходне су две ствари: Прво, једноставни основни концепти са којима се конструише; друго, неки метод помоћу којег се из једноставних основних закона конструкције који се односе на тренутке времена и тачке у простору изводе закони за коначне интервале и удаљености, који су једини доступни посматрању (могу се упоредити са искуством).”