Пређи на садржај

Ајзак Бароу

Извор: Викицитат
Ајзак Бароу

Исак Бароу (октобар 1630 – 4. мај 1677) био је енглески хришћански теолог и математичар који је стекао заслуге за развој инфинитезималног рачуна; а посебно, за откриће основне теореме калкулуса.

Цитати

[уреди]

„Читајте добре књиге данас, можда нећете имати времена сутра.”


„Успешан математичар је најнесрећнији говорник.”


„Важно је напоменути да се математичари баве само стварима које су извесне и прелазе преко оних које су сумњиве и непознате. Они не тврде да знају све, и не претварају се да могу да говоре о свим стварима. Оно за шта знају да је истинито и што могу да бране непобедивим аргументима, објављују и додају својим теоремама. О осталим стварима ћуте и не износе никакво мишљење, радије признају своје незнање него да исхитрено говоре. Не пристају ни за један од својих аргумената и тврдњи које нису добро познате и са највећом ригорозношћу проверене, одбацујући сва вероватна нагађања и ситне досјетке. Никада се не покоравају ауторитету, попуштају својим осећањима, мрзе софизам и изражавају своје мишљење као пред судом без страсти, без одбране, јер знају да њихови аргументи, како каже Сенека, нису наведени да убеде, већ да присиле.”


Врлина није печурка, која ниче сама од себе у једној ноћи када спавамо, или је не гледамо; али деликатна биљка, која расте споро и нежно, којој је потребно много труда да би се култивисала, много бриге да би се чувала, много времена да сазре, на нашем непожељном тлу, у нељубазном времену овог света.”


Математика је плодоносни Родитељ, скоро све, уметности, непоколебљиве основе наука и обилна фонтана предности за људске послове.”