Пређи на садржај

Ахмед Секу Туре

Извор: Викицитат
Ахмед Секу Туре (1982)

Ахмед Секу Туре (9. јануар 1922 — 26. март 1984) је био први председник Гвинеје.

Цитати

[уреди]

„На заласку сунца, када се молиш Богу, увек понављај, све док је сваки човек брат и да су сви људи једнаки.”


„Морамо осудити ту лажну сентименталност која се састоји у томе да верујемо да смо дужни доприносу културе наметнуте на нашу сопствену штету. Проблему се мора приступити објективно. Колико наших младих студената, чак и не слутећи, суди о афричкој култури оцењујући је према хијерархији вредности коју је у овој области успоставила култура колонијалне моћи?”


„Мушкарци се не рађају са расним предрасудама. Деца, на пример, немају. Расна питања су питања образовања. Африканци су научили расизам од Европљана. Да ли је изненађење што они сада размишљају у смислу расе – уосталом, шта су претрпели у колонијализму?”


„Сентименталност је отров револуције.”


„Учешће у Афричкој револуцији није довољно да се напише револуционарна песма: револуцију морате обликовати заједно са народом. А ако га моделујете заједно са народом, песме ће се саме рађати.”


„Групе трговаца, индустријалаца и високих званичника теже да се прилагоде или одвоје од народних маса, што неки од њих отворено занемарују. Буржоазију је лако препознати по њеном начину живота, негативним рефлексијама или противљењу демократским праксама нашег система.”


„Треба појачати борбу против буржоаског менталитета, а са њом и будност активиста.”