Пређи на садржај

Аристократија

Извор: Викицитат

Аристократија је врста владавине коју чине мале привилеговане класе или мањине састављене од оних најбоље квалификованих за управљање.

Цитати[уреди]

„Не постоји облик рационалне и сигурне владе осим аристократије. Монархија или република, засноване на демократији, подједнако су апсурдне и слабе. Постоје само три бића достојна поштовања: свештеник, ратник и песник. Знати, убијати и стварати. Остатак човјечанства може бити опорезован и мучен, они су рођени за шталу, то јест, да се баве оним што они називају професијама. (Шарл Бодлер)”


„Многи научници су аристократски настројени, јер није важно да ли се ослања на шлем и штит или на мишљење. (Јохан Волфганг фон Гете)”


„Суштинска карактеристика добре и здраве аристократије је, међутим, да себе не доживљава као функцију, било монархије или комонвелта, већ као њихов смисао и највише оправдање. (Фридрих Ниче)”


„Занимљива је чињеница да што држава постаје демократскија, то мање поштује своје владаре. Аристократије и страни освајачи могу бити омражени, али нису презрени. (Бертранд Расел)”


„У аристократским друштвима, уживање ума је посебно тражено од науке; у демократским, они тела. (Алексис де Токвил)”


„Ексцентричност... је оправдање свих аристократија. (Олдус Хаксли)”


„Аристократије су три врсте: (1) по рођењу и рангу; (2) богатства; и (3) интелекта. Последњи је заиста најистакнутији од три. (Артур Шопенхауер)”