Пређи на садржај

Антропологија

Извор: Викицитат

Антропологија је наука о људској врсти, наука која проучава људске сличности и различитости, укључујући и порекло људи, њихове обичаје, веровања и друге друштвене и културне форме.

Цитати[уреди]

„Савремена антропологија нас је научила, кроз упоредно истраживање такозваних примитивних култура, да се друштвено понашање људских бића може знатно разликовати, у зависности од преовлађујућих културних образаца и типова организације који преовлађују у друштву. На томе могу заснивати своје наде они који настоје да побољшају судбину човека: људска бића нису осуђена, због своје биолошке конституције, да уништавају једни друге или да буду на милост и немилост окрутној, самосвојној судбини. (Алберт Ајнштајн)”


„Антрополози су погрешили када су нашу врсту назвали Хомо сапиенс ('мудар човек'). У сваком случају, то је арогантно и тврдоглаво рећи, а мудрост је једна од наших најмање очигледних карактеристика. У стварности, ми смо Пан нарранс, шимпанза која приповеда. (Тери Прачет)”


„Авантурама није место у професији антрополога; то је само један од оних неизбежних недостатака који умањују његов ефикасан рад кроз случајни губитак недеља или месеци. (Клод Леви-Строс)”