Пређи на садржај

Андре-Мари Ампер

Извор: Викицитат

Андре-Мари Ампер (20. јануар 1775 — 10. јун 1836) је био знаменити француски физичар, математичар и природњак, члан Париске академије наука (1814).

Цитати

[уреди]

„Слушајте учене људе, али само једним ухом!... Нека друго буде увек спремно да прими слатке нагласке гласа вашег небеског Пријатеља!”


„Синтеза постоји када се, комбинујући у њему судове који су нам познати из једноставнијих релација, из њих изводимо судове у односу на сложеније односе. Постоји анализа када се из компликоване истине изводи више једноставних истина.”


„Принуђен сам да будем будан до касно у ноћ... Оптерећен читањем два курса предавања, не желим, међутим, да потпуно напустим своје радове о напонским проводницима и магнетима. Имам само неколико минута.”


„Био сам уверен да је човек настао по закону заједничком за све животиње.”


„Истражуј ствари овога света, — то је дужност твога ранга, — али гледај их једним оком, а друго око своје окрени ка вечној светлости. Слушајте земаљске мудраце, али их слушајте једним ухом, а друго уво нека буде спремно да слуша потребне тонове ваше небеске радости. Пишите једном руком, а другом се држите за одећу Божију, као што се дете које воли држи за одећу свог оца. Без овог опреза, неминовно ћемо разбити главу о неки камен.”


„Божја истина живи вечно; ако је негујете, бићете вечни као она.”


„Морате бити једноставни, љубазни и потпуно слободни са људима; треба да будеш миран, сабран и понизан пред Богом.”


„Радите тако да вас облије дух молитве. Проучавајте ствари света, то је ваша дужност, али гледајте их само једним оком; нека твоје друго око увек буде упрто у Вечну Светлост. Слушајте учене, али их слушајте само једним ухом: друго уво нека увек буде спремно да прими слатка надахнућа Небеског Пријатеља. Пишите само једном руком; са другом се држи за руку Божју као што се дете држи за руку оца. Нека ваша душа, од овог дана па надаље, буде тако непрестано сједињена са Богом и Исусом Христом. Реци му: благослови ме, Боже мој.”