Пређи на садржај

Анатолиј Луначарски

Извор: Викицитат
Анатолиј Луначарски (1921)

Анатолиј Васиљевич Лунчарски (11/23. новембар 1875 — 26. децембар 1933) је био руски марксистички револуционар, и први совјетски народни комесар за образовање (НАРКОМПРОС).

Цитати[уреди]

„Учитељ, прави учитељ, мора пре свега бити са масом у свим њиховим искуствима и кроз сва њихова лутања.”


„Ниједан идеал не може проистећи из тла или семена који му је стран; методе и оружје које се користи за његово постизање морају бити у складу са самим собом. Зато од борбеног пролетаријата не смемо очекивати сјај жетве и савршенство облика и неспутану грациозност победничке снаге. Они ће се открити у будућности. Ипак, имамо све разлоге да очекујемо да ће пролетерска култура, због своје борбе, свог рада и страдања, имати карактеристике које би вероватно биле незамисливе у друштвеном поретку тријумфалног социјализма.”


„Идеја да се Пушкинов дан обележава сваке године је добра идеја, јер је значај Пушкина за руску књижевност и руски народ неисцрпан.”


„Најочигледнији дар Троцког били су његови таленти као говорника и као писца. Сматрам Троцког вероватно највећим беседником нашег доба. ... Његов импресиван изглед, његови згодни, замашни гестови, моћан ритам његовог говора, његов гласан, али никада не замарајући глас, изузетна кохерентност и литерарна вештина његових фраза, богатство слика, врела иронија, његов уздигнут патос, његов крута логика, јасна као углачани челик: то су врлине Троцког као говорника.”