Алфред Сисли

Извор: Викицитат
Алфред Сисли (1882)

Алфред Сисли (30. октобар 1839 — 29. јануар 1899) је био британски импресионистички сликар пејзажа који је живео у Француској.

Цитати[уреди]

„Интересовање за слику је, као што знате, вишеструко. Предмет, мотив, мора увек бити приказан на једноставан, разумљив, упечатљив начин за гледаоца. Ово последње се мора навести – уклањањем сувишних детаља – да иде путем који му сликар указује и пре свега види шта је захватило извођача.”


„Објекти морају бити приказани са сопственом текстуром, а пре свега морају бити обавијени светлошћу, као што су у природи. Ово је напредак који треба постићи. Небо мора бити средство. Небо не може бити само позадина. Она, напротив, доприноси не само да кроз своје равни даје дубину (јер небо има равни као и терен), већ даје и кретање кроз своју форму, кроз свој распоред у односу на ефекат или композицију слике. Има ли ишта величанственије и богатије од оног што се често дешава лети, мислим на плаво небо са прелепим лутајућим облацима? Какав покрет, којим темпом, зар не? Има ефекат таласа када смо на мору, узбуђује, вуче. Друго небо, ово касније, увече. Облаци се издужују, често у облику будница, ковитла који изгледају непокретни усред атмосфере, и мало по мало нестају, апсорбовани сунцем на заласку. Овај је нежнији, меланхоличнији; има шарм да ствари нестају – и то ми се посебно свиђа. Али не желим да вам причам о свим небесима драгим сликарима, ја вам овде говорим само о онима које више волим.”