Александер Хамилтон

Извор: Викицитат

Александер Хамилтон (11. јануар 1755 или 1757 – 12. јул 1804) био је амерички економиста, политички теоретичар и први секретар финансија САД.

Цитати[уреди]

„Никада не очекујем да ћу видети савршено дело од несавршеног човека. Резултат разматрања свих колективних тела мора нужно бити спој, као и грешака и предрасуда, као и доброг разума и мудрости, појединаца од којих се састоје.”


„Ако се пита, која је најсветија дужност и највећи извор наше безбедности у Републици? Одговор би био неприкосновено поштовање Устава и закона — први који израста из последњих... Свето поштовање уставног закона је витални принцип, одржива енергија слободне власти.”


„Сматрао сам да ми је дужност да изложим ствари онакве какве јесу, а не онакве какве би требало да буду.”


„Све док су канцеларије отворене за све мушкарце и док није успостављен уставни ранг, то је чисти републиканизам.”


„Судови су осмишљени да буду посредно тело између народа и законодавне власти, како би, између осталог, држали последње у границама које су им додељене. Тумачење закона је властита и посебна надлежност судова.”


„Устав је, у ствари, и морају га судије сматрати основним законом. Дакле, на њима је да утврде његово значење, као и значење сваког конкретног акта који полази од законодавног тела.”


„Уставу треба дати предност пред статутом, намерама народа него намерама његових агената. [...] где је воља законодавног тела, декларисана у његовим статутима, у супротности са вољом народа, декларисаном у Уставу, судијама би требало да управљају други, а не први. Своје одлуке би требало да регулишу основним законима, а не онима који нису фундаментални.”


„Подвргавање људи казни за ствари које су, када су учињене, представљале кршење ниједног закона, и пракса произвољног затварања, били су, у свим временима, омиљено и најстрашније оруђе тираније.”


„Неговање и подстицање активности људског ума, умножавањем предмета предузетништва, није међу најмање значајним средствима помоћу којих се може унапредити богатство једне нације.”