Пређи на садржај

Џу Де

Извор: Викицитат

Џу Де (1. децембар 1886 — 6. јул 1976) био је кинески генерал, политичар, револуционар и један од истакнутијих чланова Комунистичке партије Кине.

Цитати[уреди]

„Кинески народ у потпуности разуме да се само уз помоћ Совјетског Савеза и народа других земаља и међународне солидарности против империјализма, победа кинеске револуције може постићи и консолидовати. Велика октобарска социјалистичка револуција повезује револуционарну борбу коју је водио пролетаријат на Западу са оном коју воде потлачени народи на Истоку, стварајући тако револуционарни фронт против светског империјализма. Овај револуционарни фронт био је најважнија гаранција за кинески народ да може постићи и учврстити победу своје револуције.”


„Амерички империјализам сада почиње нову агресију на НР Кину. Шири се пламен агресивног рата који је амерички империјализам запалио око Кине. Кинески народ има дубоку љубав према миру, али да би одбранио мир, никада се није, нити ће се плашити отпора агресивном рату.”


„Тибетанска националност је једна од националности унутар кинеских граница са дугом историјом. Она је извршила своју славну дужност у раду на стварању и развоју наше велике Отаџбине. Али током последњег века, империјалистичке снаге су продрле у Кину, а такође и на Тибет, вршећи провокације и сејући раздор.”


„Јапански империјализам је заклети непријатељ кинеске нације, жели да уништи нашу земљу и расу, да убије наше родитеље и браћу, да силује наше мајке, жене и сестре, да спали наше усеве и куће и да уништи наше пољопривредне алате и стоку. За нацију, за државу, за сународнике, за децу и унуке, остаје нам да се боримо до краја. Ми смо радници и сељаци, не нарушавамо масе ни једним шавом, радимо за добробит народа, морамо да волимо своје савезнике и да будемо одани револуцији. Ако то нарушава интересе нације, вољан сам да будем санкционисан револуционарном дисциплином и окривљен од другова. кунем се.”