Пређи на садржај

Џудит Батлер

Извор: Викицитат
Џудит Батлер (2013)

Џудит Батлер (24. фебруар 1956) америчка је постструктуалистичка филозофкиња и теоретичарка рода, чији је рад снажно утицао на политичку филозофију, етику, феминизам, квир теорију и теорију књижевности.

Цитати

[уреди]

„Иза израза рода не стоји родни идентитет; тај идентитет је перформативно конституисан самим „изразима“ за које се каже да су његови резултати.”


„Род је врста имитације за коју не постоји оригинал; у ствари, то је врста имитације која производи сам појам оригинала као ефекат и последицу самог подражавања.”


„Жанр је увек радња, али не и радња субјекта који, да тако кажемо, претходи радњи.”


„Жанр је скуп поновљених радњи.”


„Важно је одупрети се насиљу које намећу идеалне родне норме, посебно над онима који показују другачији пол, онима који се не уклапају у своју родну презентацију.”


„Говор мржње успоставља свог адресата у тренутку говора. Она нити описује штету нити је производи као њену последицу, већ је сама по себи наношење штете схваћено као друштвена подређеност.”


„Конструкција закона који гарантује неуспех типична је за ропски морал који негира сопствену продуктивност, коју управо користи да конструише „закон“ као трајну немогућност.”