Џорџ Едвард Мур

Извор: Викицитат
Џорџ Едвард Мур (1914)

Џорџ Едвард Мур (4. новембар 1873 — 24. октобар 1958) је био енглески филозоф и професор.

Цитати[уреди]

„Далеко највредније ствари, које знамо или можемо да замислимо, су одређена стања свести, која се грубо могу описати као задовољства људског сношаја и уживања у лепим предметима. Нико, вероватно, ко је себи поставио ово питање, никада није посумњао да су лична наклоност и уважавање онога што је лепо у уметности или природи сами по себи добри; нити, ако строго размотримо које ствари вреди имати само због њих самих, да ли се чини вероватним да ће неко помислити да било шта друго има скоро толику вредност као ствари које су укључене под ове две главе.”


„Проучавање етике би, без сумње, било далеко једноставније, а његови резултати далеко „систематичнији“, ако би, на пример, бол био зло потпуно исте величине као што је задовољство добро; али немамо никаквог разлога да претпоставимо да је Универзум такав да етичке истине морају показати ову врсту симетрије...”


„Сада могу доказати, на пример, да постоје две људске руке. Како? Подижући своје две руке и говорећи, док правим одређени гест десном руком, „Ево једне руке“, и додајући, док правим одређени гест левом, „а ево још једне“. И ако сам, радећи ово, доказао ипсо фацто постојање спољашњих ствари, сви ћете видети да то сада могу учинити и на бројне друге начине: нема потребе да множите примере.”


„Пада киша али не верујем да пада.”