Пређи на садржај

Џорџ Бул

Извор: Викицитат

Џорџ Бул (2. новембар 1815 — 8. децембар 1864) је био енглески математичар и филозоф.

Цитати

[уреди]

„Општи закони Природе углавном нису непосредни објекти опажања. …Они су у свим случајевима, иу најстрожем смислу те речи, вероватни закључци.”


„На основу овог општег принципа, намеравам да успоставим рачун логике, и да за њега тражим место међу признатим облицима математичке анализе.”


„Сада се спремам да озбиљно почнем да радим на припреми за штампу извештаја о мојој теорији логике и вероватноће.”


„Јер ја не могу а да то не сматрам истим духом који, без обзира на ревност, и за било које циљеве наводне побожности или послушности, настоји да сруши природне доказе морала, - постојање Врховног Интелигентног Узрока. Постоји скептицизам који одбацује свако веровање; постоји и скептицизам који настоји да побегне од самог себе потпуним одрицањем од разумевања, и који би, у поносу своје новооткривене сигурности, безобзирно уништио сваки унутрашњи основ поверења и наде човека... Сада на ово, што се тиче ранијег развоја скептичког духа, наука стоји у подразумеваном, али стварном антагонизму.”


„Можда је у помисли да заиста постоје Интелигенција и Воља која су супериорнија од наше,—да еволуција судбина наше врсте није само производ ни људске тврдоглавости ни људске мудрости; можда, кажем, у овој мисли схватање човечанства достиже своје право достојанство.”


„Познавање закона ума не захтева као своју основу било какву опсежну збирку запажања. Општа истина се види у конкретном случају, а не потврђује се понављањем инстанци.”


„Да закључимо о постојању интелигентног разлога на основу бујних доказа околног дизајна, да се уздигнемо до концепције моралног управника света, из проучавања устава и моралних одредби наше сопствене природе.”