Пређи на садржај

Џон Мјур

Извор: Викицитат

Џон Мјур (21. април 1838 – 24. децембар 1914), такође познат као „Џон од планина“ и „отац националних паркова“, је био утицајни америчко-шкотски природњак, аутор, филозоф животне средине, ботаничар, зоолог, глациолог и рани заговорник очувања дивљине у Сједињеним Америчким Државама.

Цитати[уреди]

„Сада смо у планинама, а оне су у нама, распирују ентузијазам, терају сваки нерв, пуне сваку нашу пору и ћелију.”


„Овога пута је стварно — сви морају умрети, а где би планинар могао наћи славнију смрт!”


„Још један величанствен дан, ваздух је укусан за плућа као нектар за језик.”


„Човек какав је произашао из руке свог Творца био је песнички и умом и телом, али грубо паганство цивилизације је генерално уништило природу, и поезију, и све што је духовно.”


„Живећи вештачки у градовима, болесни смо и никада себе не упознајемо.”


„Како ужасно искрени морају изгледати изговори о олујама и земљотресима онима који су навикли на меко лицемерје друштва.”


„Ниједан део света није толико јалов да не доноси богату и драгоцену жетву божанске истине.”


„Бог никада није направио ружан пејзаж. Лепо је све што сунце сија, док је дивље.”


„Природа стално ради на изградњи и рушењу, стварању и уништавању, одржавајући све у вртлогу и току, не допуштајући одмора него у ритмичном кретању, јурећи све у бескрајној песми из једног лепог облика у други.”


„Када посматрамо читав глобус као једну велику кап росе, пругасту и ишарану континентима и острвима, која лети кроз свемир са другим звездама које певају и сијају заједно као једна, цео универзум се појављује као бескрајна олуја лепоте.”


„Увек сам уживао у срдачном друштву снежне олује.”