Пређи на садржај

Џим Лавел

Извор: Викицитат
Џим Лавел (1964)

Џејмс Артур „Џим“ Лавел млађи (25. март 1928) бивши је амерички астронаут и капетан америчке ратне морнарице, најпознатији по томе што је био командант мисије Аполо 13 која је претрпела велика оштећења на путу ка Месецу, али је успешно окончана (вративши астронауте на Земљу) захваљујући залагањима посаде и контроле мисије.

Цитати

[уреди]

„Хјустоне, имали смо проблем.”


„Научили смо много о Месецу, али оно што смо заиста научили било је о Земљи. Чињеница да само са удаљености Месеца можете подићи палац и можете сакрити Земљу иза палца. Све што сте икада знали, ваши вољени, ваш посао, проблеми саме Земље - све је иза вашег палца. И колико смо ми заправо сви безначајни, али онда како смо срећни што имамо ово тело и што можемо да уживамо у љубави овде међу лепотама саме Земље.”


„Морате запамтити да смо вратили слику Земље јер је удаљена 240.000 миља. А чињеница је да вам даје другачију перспективу Земље када је видите као тродимензионалну између Сунца и Месеца, и почнете да схватате колико је тело мало и колико је значајно. (...) Када сам подигао палац до прозора могао сам потпуно да га сакријем, а онда сам схватио да иза палца кријем ову Земљу, а има око 6 милијарди људи који сви настоје да живе тамо .(...) Морате заиста некако размишљати о нашем постојању овде у универзуму, (...) Схватате да људи често кажу, 'Надам се да ћу отићи у рај када умрем.' У стварности, ако размислите о томе, идете у рај када се родите.”