Џими Вејлс

Извор: Викицитат
Jimmy-wales-frankfurt2005-alih01.jpg

Викицитати(…)при развоју софтвера за социјалну интеракцију, софтвера који повезује људе с циљем да нешто направе заједно, не треба размишљати само о лошим стварима које они могу направити у том процесу, већ умјесто тога можемо вјеровати људима. Можемо вјеровати да ће ниво друштвених норми, навика и културе опхођења решити већину тих проблема.

ВикицитатиЧесто користим овај примјер: како би изгледало уређење ресторана када би било вођено логиком неповјерења? Могли би изградити челичне кавезе око свакога стола да се људи случајно не почну бости ножевима и то би рјешење вјероватно потпуно смањило могућност напада ножем у ресторану, али то би дефинитивно било ужасно лоше решење у контексту цивилизованог друштва. Сазнање да живимо у друштву у ком се не треба бојати људи који непосредно иза нас једу своје оброке ножевима и виљушкама нешто је што вас макар на тренутак може учинити срећнијим и задовољнијим.

ВикицитатиНеповјерење у људе и њихове намјере посебно је изражено на интернету и део проблема лежи и у дизајну софтвера и веб апликација које на интернету користимо.

Википедија
Викпедија има чланак везан за: