Пређи на садржај

Јосиф Панчић

Извор: Викицитат

Јосиф Панчић (17. април 1814 — 25. фебруар 1888) био је српски лекар, ботаничар, универзитетски професор и академик.

Цитати[уреди]

„После бомбардовања Београда, пошто је добар део дорћолске, до тад од Турака обитаване махале, остао пуст, ја сам учинио пажљива тадашњег заступника министра просвете пок. К. Цукића, да је нашој великој школи потребна ботаничка башта и да би добро било, да се при регулисању речене махале, што ће кад тад морати да се предузме, које веће место од неколико дана орања одбере и великој школи на споменуту цељ уступи.”


„За две ратне године није много рађено, али ни за то време није се с послом стало, већ се продужило нивеловање терена, запаћале су се из домаћег или страног семења биљке, које ће касније имати да се пренесу на места, што им по систематичком реду припадају и сађено је дрвеће које уступљено од топчидерске економије, које ископано у околини Београда или ређе добављено са стране разменом или куповином од бот. башта или познатих трговина.”


„Главна цељ ради које се бот. баште подижу та је, да се у њима има свакад готово све оно што је потребно за очигледну наставу из ботанике у којој вишој школи, у којој се та наука у већој опширности предаје.”